Bouw

Het Twents Onderwaterhuis was oorspronkelijk een grote warmwater tank uit 1966 en is door de nodige vrijwilligers omgebouwd tot het huidige onderwaterhuis. De bouw van Arcadis heeft in totaal zo’n anderhalf jaar in beslag genomen.

Een groot deel van de bouw heeft plaatsgevonden in een hal van Stork Thermeq in Hengelo. Hierna is het huis verplaatst naar ’t Grasbroek waar het, tijdens een feestelijke happening, te water is gelaten. Toen moest er echter nog erg veel gedaan worden.

Vanaf de allereerste plannen tot de ingebruikname is hier samengewerkt tussen de Twentse Duikvereniging en De Hengelose Sportduikers.

De ingang ligt op +/- 11 meter en op het “dak” (5 meter) ligt een rooster dat gebruikt kan worden als oefenplateau voor beginnende duikers. Het huis is voorzien van 8 patrijspoorten en binnen zijn twee banken aangebracht zodat men ook even rustig kan gaan zitten. Er is plaats voor 6 tot 8 personen. Het Twents Onderwaterhuis is voorzien van luchtverversing, binnenverlichting, telefoonverbinding en een videobewakingssysteem. Hiermee kan de bedieningfunctionaris op de kant de bezoekers in de gaten houden. Daarbij wordt er tijdens bezoeken continu verse lucht in het OWH gepompt.

De pagina’s van “Het Fotoboek” geven een impressie van het verloop van de bouw, terwijl de pagina “De Techniek” een goed beeld geeft van de gebruikte technieken en gemaakte keuzes. Voor vragen over het bouwproces en de gebruikte techniek, stuur een E-mail.

Zie ook: