Bodemonderzoek

Positie Arcadis door Dik Nikkels

Hierbij het verslag van ons onderzoek betreffende de onderwater-locatie voor het Twents Onderwaterhuis Arcadis.

We waren op een zondag op tijd bij het Grasbroek, compleet met twee boten waaronder de HSD boot. Door het blad Duiken was in april ’97 een actie opgezet om Sonar apparatuur van de firma Lowrance door lezers te laten testen.

Lowrance maakt een groot scala van apparaten die aan boord ingezet kunnen worden voor vele doelen. De Lowrance Global Map 2000 b.v., is uitgerust met ingebouwde zeekaarten, GPS en dieptemeter en is een compleet navigatie apparaat. Ook worden eenvoudiger dieptemeters geleverd voor b.v sportvissers (de X serie). Deze apparatuur zou een goede aanvulling zijn bij de plaats bepaling van het Twents onderwaterhuis. Ons project behoorde dan ook tot een van de totaal tien geselecteerde en we kregen de beschikking over een X65 dieptemeter. Een voorwaarde was wel dat er een testrapport gemaakt moet worden. Het beste verhaal wordt beloond met een prijs. Het te testen apparaat bleek mooi compact te zijn en makkelijk te bevestigen op de kap van de HSD boot. Na het bevestigen van de onderwater-transducer op kielhoogte kon de zoektocht beginnen.

Lowrance Global Map 2000

Na eerst de diepte aflezing te kalibreren met een pijllood kon de zoektocht beginnen. Het display was goed af te lezen en via z.g.n menu sturing kunnen vele functies geactiveerd worden. De onderwater nauwkeurigheid bedroeg 10 cm. We vonden op 85 m uit de wal een mooie vlakke put op 11,5 m diepte met een oppervlakte die zeker 25 x 30 m bedraagt. De sonar nauwkeurigheid klopte precies, na onderwater controle van Marcel van den Berg, bleek dat de sliplaag inderdaad 20 cm bedroeg. En onder deze sliplaag ligt een leem laag, wat goed zichtbaar was op het display! Van de wal af loopt de bodem langzaam, over een afstand van 80 m, naar ca 9 m om dan vrij stijl naar 11,5 m te lopen. De bodem vervuiling viel ons erg mee: Marcel vond zelfs mijn meetlint, die hij verloren had, terug. Door middel van vier referentie pennen, op elke hoek van de vier ballastkooien, kunnen we straks alles positioneren. Onze stuurman Gert Romein kreeg maar niet genoeg van het meten en voer maar steeds op en neer. Het wrakje was heel goed te zien evenals de vissen die onder ons doorzwommen. Ook werd het platform bekeken en wat we al wisten zagen we op het display; rond het platform ligt veel slip.

bodemonderzoek

Na alle gegevens op papier gezet te hebben werden de beide boten uit het water gehaald en lag de plek vast.

In het kort:

  • We hebben een mooie OW positie op 11,5 m diepte en de afstand van de wal is 85 m. 
  • Met de Lowrance X65 was de klus snel geklaard. 
  • Tevens hebben we tijdens de metingen de GPS positie bepaald van het Twents onderwaterhuis Arcadis: 52.17.865 NB en 6.38.555 WL. (Voor de duikers, bekend op onze duikstek, iets links achter het wrakje). 

Om o.a de kooien vanaf de wal, met een kraan, goed in het water te krijgen dienen we nog een goede plek te zoeken. De wal-positie is dan even belangrijk als de waterdiepte. Hiervoor moeten we nog een nieuwe actie opstarten.

Voor vragen of info ben ik altijd bereikbaar via ons mailadres of direct . We hebben al leuke reacties ontvangen en contacten gelegd. Zo hebben de bouwers van het onderwaterhuis “Aquavilla” in Nijmegen ons leuke tips gegeven.

Dik Nikkels